Bienále NG začíná ve třech objektech, potrvá do září

Prezentaci toho, kam se bude umění v nejbližší budoucnosti ubírat, zahájila Národní galerie v Praze (NG). Představuje to, co teprve bude součástí výstav a přehlídek. "Současnost už je minulostí," řekl na pondělní tiskové konferenci před otevřením Mezinárodního bienále současného umění jeho prezident a ředitel NG Milan Knížák. Sám pro akci, která se bude do 11. září konat ve Veletržním paláci, Anežském klášteře a paláci Kinských, použil výraz monstrózní.

Jen ve Veletržním paláci přehlídka zabírá Malou i Velkou dvoranu a několik výstavních pater. Divák tedy k návštěvě potřebuje více času, pokud si chce prohlédnout celé bienále, je to skoro na celodenní výlet. A pokud chce být poctivý a udělat si ještě širší přehled o současném českém i zahraničním umění, pojede do Karlína, kde se již od května koná jiné bienále. Přehlídku v karlínské bývalé tovární hale nazvanou Prague Biennale 2 pořádají kurátoři Helena Kontová a Giancarlo Politi. Předloni uspořádali v Praze s NG první bienále. Protože se ale s Knížákem nepohodli, jsou letos v Praze bienále dvě.

Téma přehlídky NG zní Druhý pohled a 31 kurátorů na ni shromáždilo díla 400 umělců. Hlavní kurátor a autor názvu přehlídky je ředitel Sbírky moderního a současného umění NG Tomáš Vlček. Z původně pětičlenné mezinárodní rady bienále pořadatelé představili jen tři; v sestavě již nefiguruje například ředitel londýnské galerie Tate Modern Vicent Todoli.