BIS: Do přípravy zmařeného útoku teroristů nebyli zapojeni Češi

Na přípravě teroristického útoku, který česká kontrarozvědka pomohla v minulých měsících zastavit, se nepodíleli žádní čeští občané. ČTK to sdělil mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Jan Šubert. První signál, že osoby "arabského vzhledu" žijící ve Španělsku mají velký zájem opatřit si v ČR zbraně, získala BIS v létě 2004. Informace se ukázaly jako věrohodné, podezřelí byli později zadrženi. Chystaný útok se neměl týkat České republiky. Zarazila ho společná česko-španělská operace. "Ve svém důsledku zamezila teroristickému útoku, který se velmi pravděpodobně měl odehrát v Evropě v některé ze zemí EU," uvedl Šubert. Podle něj práce se Španěly byla vynikající a zpravodajci z obou zemí by se bez sebe v tomto případě neobešli.

Skupinu lidí, která útok připravovala, podle informací České televize zadržely úřady ve Španělsku. Obvinily ji z příslušnosti k teroristické organizaci a ze spiknutí kvůli spáchání teroristického útoku.

Šubert připomněl také již zveřejněný případ, kdy BIS provedla kroky k zastavení teroristického útoku plánovaného z Iráku za vlády diktátora Saddáma Husajna. Iráčtí zpravodajci dostali za úkol zamezit vysílání Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda do Iráku a jednou z variant měl být i útok teroristů. Podle Šuberta existují i další případy, kdy se BIS podílela na zmaření teroristického útoku. Jejich zveřejnění ale zatím brání ochrana zpravodajských zdrojů. "Sebemenší náznak, sebemenší zmínka by mohla zdroje dekonspirovat a ohrozit jejich život," uvedl mluvčí.