Biskup Malý: Spolu s odbory stojí církev na straně slabých

Katolická církev spolu s odbory stojí podle biskupa Václava Malého na straně slabých a přehlížených. Českomoravská konfederace odborových svazů a rada Iustitia et pax (Spravedlnost a mír) při České biskupské konferenci se tento týden dohodly na kontaktech zaměřených několikrát do roka na možná řešení některých sociálních témat. "Není to o víře - jde o zájem o člověka a o ochranu lidské důstojnosti," řekl k tomu ČTK biskup Malý.

V centru pozornosti církve stojí z tohoto hlediska zejména vysoká nezaměstnanost a její negativní důsledky, důchodová reforma a nedůstojné postavení zaměstnanců, zvláště v hypermarketech, případně zaměstnávání a zneužívání cizinců.

"Konkrétními akcenty našeho pohledu jsou například rekvalifikace, podněcování investic do krajů, kde je nejvyšší nezaměstnanost, a kontrola, zda nejsou zneužívány sociální dávky," uvedl Malý.

Odbory podle jeho slov rozhodně patří do občanské společnosti a je důležité, aby pro ochranu zaměstnanců existovaly. "Po roce 1990 se někdy říkalo, že jsou odbory zbytečné. Bylo to však tehdy na základě negativních zkušeností s komunistickým Revolučním odborovým hnutím," připomněl biskup.

Zástupci odborů i největší české církve po nedávném prvním dvouhodinovém jednání podle sdělení ČMKOS zjistili, že se v názorech na hlavní sociální problémy shodují, že mají na důstojnost jednotlivce a jeho práv podobné názory. "Hledáme řešení, nemáme hotové recepty," dodal Malý. Tento obhájce lidských práv, známý duchovní a někdejší disident je předsedou české rady Iustitia et pax. Zabývá se v rámci katolické církve zejména dodržováním lidských práv v Česku i ve světě. Církev prostřednictvím těchto národních rad sleduje sociální, ekologické a společenské problémy a usiluje v duchu svého učení o hledání takových přístupů k jejich řešení, které vedou ke snižování napětí.

Katolická církev adresuje svá vyjádření k některým sociálním problémům různým institucím. Dokument o nezaměstnanosti podle Malého zaujal předsedu ČMKOS a senátora ČSSD Milana Štěcha tak, že projevil zájem setkat se, pohovořit a navázat kontakty.