Bohuslav Sobotka: V ČSSD se často objevuje požadavek referenda k základně

Mezi sociálními demokraty se podle místopředsedy Bohuslava Sobotky velmi často objevuje požadavek, aby o umístění americké radarové stanice na území České republiky rozhodli občané. Bylo by dobré, "aby na veřejnou diskusi navázalo rozhodnutí v referendu, to je můj osobní názor," řekl Sobotka na středeční tiskové konferenci. Vnitrostranickou diskusi podle Sobotky už ČSSD zahájila. Zeptali jsme se členů a funkcionářů, zda podporují myšlenku referenda v této věci a zda na základě dostupných informací podporují umístění radarové základny na území České republiky," uvedl místopředseda.

ČSSD má podle Sobotky informace, že zatím ČR oficiální žádost USA o umístění základny nemá. Považuje proto za velmi problematické, zda jsou informace šířené vládou pravdivé a realistické. Sobotka také poukázal na nejednotný postoj členů vlády k základně. Zejména zelení podle něj byli v minulosti k kritičtí. Aspekt česko-ruských vztahů při rozhodování naopak nepovažuje za podstatný.

Ve prospěch radarové základny se v minulých dnech vyslovil předseda ČSSD Jiří Paroubek. Současně uvedl, že je to v sociální demokracii menšinový názor. Nejsilnější opoziční strana zjišťovala postoj svých členů koncem loňského léta. Drtivá většina z nich základnu odmítla.