Branný výbor Senátu míní, že zásah na CzechTeku byl nepřiměřený

Senátní výbor pro obranu a bezpečnost soudí, že policejní zásah proti účastníkům CzechTeku byl nepřiměřený. Výbor pro lidská práva dospěl k závěru, že zákrok by měla vyšetřit Inspekce ministra vnitra. Chce o to požádat ministra Františka Bublana. Postupem policie při zásahu by se měl zřejmě ve čtvrtek zabývat Senát jako celek. Nejen většina členů branného výboru, ale i výboru pro lidská práva vyjádřila pochybnosti o tom, zda byl zásah proti účastníkům CzechTeku v souladu s právem. Bublan řekl, že zásah proti účastníkům technoparty by měl posoudit nezávislý arbitr. Senátoři z výboru pro lidská práva zdůraznili, že Listina základních práv a svobod zaručuje občanům právo pokojně se shromažďovat a činit cokoli, co není zákonem zakázáno.

Jaromír Štětina (Za Stranu zelených) neúspěšně navrhoval, aby branný výbor doporučil zřídit nezávislou vyšetřovací komisi. Většina členů tohoto výboru se ale shodla na tom, že policie proti CzechTeku postupovala nepřiměřeně. Senátor ODS Vlastimil Sehnal prohlásil, že mu to připomnělo předlistopadové doby. Ministra Bublana označil za "trapnou figurku, ve hře, které asi nerozumí". Také předseda branného výboru Josef Jařab (za ODA) míní, že policie si nepočínala správně. Současně ale varoval před tím, aby se senátoři nechali "vyhecovat do politické hysterie". Senátor Josef Zoser z Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst míní, že chybovali nejen policisté, ale i milovníci techna. Navíc upozornil, že někteří z politiků, kteří po loňském CzechTeku policii vyčítali, že nechránila soukromý majetek, jí dnes opět kritizují, ale z opačných pozic.

Na schůzi výboru pro lidská práva se dostavil i Václav Šroub, který si na víkendovou technoparty pozemek u Mlýnce na Tachovsku pronajal. Pozval jej senátor Josef Pavlata (ODS), který byl podle svých slov v kontaktu s organizátory CzechTeku už od víkendu. Šroub zopakoval argument, že už v pátek ráno policii ukázal nájemní smlouvu, která účastníky technoparty opravňovala ke vstupu na pozemek. Připustil ale, že nehovořil s místními starosty. ČTK řekl, že rozloha pozemku nebyla pro 5000 účastníků CzechTeku nedostatečná. "Bylo tam 30 metrů čtverečních na jednoho člověka - to není málo," uvedl. Senátor a současně starosta Tachova Ladislav Macák (ČSSD) však namítl, že na výbor pro lidská práva nebyli pozváni zástupci druhé strany, tedy policie. Podle něj na straně technařů chyběl organizátor, který by se na konání akce dohodl se starosty přilehlých obcí. Senátor Martin Mejstřík byl prý zpočátku šokován srovnáním víkendového postupu policie s událostmi z listopadu 1989. "Když jsem získal informace,...myslím, že to přitažené za vlasy není," prohlásil. Policie se předem připravovala na to, že "si zabouchá", a muži zákona podle něj situaci psychicky neunesli, uvedl. Pavlata ale řekl, že srovnání s listopadem 1989 uráží jak tehdejší studenty, tak dnešní policisty. Víkendový zásah proti technoparty CzechTek na louce u Mlýnce na Tachovsku si vyžádal desítky zraněných na straně technařů i policistů. Postup policistů vyvolal kritiku zejména opoziční ODS, prezidenta Václava Klause, ale i některých koaličních politiků. Bublan i premiér Jiří Paroubek zákrok policie hájí.

Autor: Ivo Prokop