Branný výbor sněmovny podpořil vyslání chemiků do Řecka

Bez potíží a průtahů doporučil v úterý sněmovní branný výbor dolní komoře, aby podpořila vyslání až 100 českých vojáků do Řecka, kde by v srpnu pomáhali při zajišťování bezpečnosti letní olympiády a následných paralympijských her. Česko chce do Řecka vyslat vojenské odborníky na detekci chemických zbraní a likvidaci následků jejich použití. Předseda branného výboru Jan Vidím v rozhovoru pro ČTK uvedl, že sněmovna by o vyslání chemiků měla hlasovat do konce tohoto týdne. Senát to má udělat 13. července.

Vládní návrh předpokládá, že čeští specialisté by mohli v Řecku působit až 65 dnů. Celkové náklady na působení českých chemiků při ochraně olympiády a paralympiády mají činit skoro 30,3 milionu korun. Většinu z této částky mají hradit NATO a Řecko - ze společných zdrojů aliance se zaplatí přeprava českých specialistů, Řecko uhradí jejich ubytování a stravování. Českou republiku má stát vyslání specialistů asi deset milionů korun.

Vyslání chemiků na pomoc při zajišťování olympiády by ve sněmovně nemělo narazit na odpor. I zástupci opoziční KSČM, která jinak jakékoli vysílání českých vojáků do zahraničí důrazně odmítá, nechce cestu chemiků do Řecka blokovat.

Kromě vyslání vlastních odborníků čeští vojáci vyškolili i řecké kolegy. Před více než 14 dny ukončila česká armáda ve výcvikovém prostoru Březina na Vyškovsku školení řeckých protichemických specialistů, kteří se budou na ochraně letní olympiády rovněž podílet. Celkem se v ČR školilo 48 řeckých důstojníků a poddůstojníků.