Britští velitelé v Basře žádali ministra obrany o české vojáky

Představa ministerstva obrany, že i příští rok zůstane v jihoirácké Basře několik desítek vojenských policistů, dostává konkrétnější obrysy. Ministr obrany Miroslav Kostelka ve středu ČTK řekl, že o české vojáky požádal přímo velitel britské mnohonárodní divize v Basře. "Zřejmě do vlády půjde návrh, abychom je tam nechali ještě příští rok," uvedl Kostelka.

V současnosti je v Iráku 79 vojenských policistů, kteří se podílejí na ostraze české vojenské nemocnice, zajišťují bezpečnost českých diplomatů a expertů v Bagdádu a pracují v mnohonárodní divizi v jižním Iráku. "Úpěnlivě mne o vojenské policisty žádal," prohlásil ministr obrany. "Mají zkušenosti z oblasti," podotkl mluvčí ministerstva obrany Ladislav Šticha. Dodal, že české vojáky v Basře nevnímají někteří místní lidé tak kontroverzně, jako například muže v amerických a britských uniformách. Náplní práce českých vojenských policistů bude zřejmě běžná hlídková činnost v ulicích Basry a v jejím okolí, dodal.

Personál české polní nemocnice v Basře se v září vystřídá, mandát působit v Iráku dostali lékaři od poslanců do konce letošního roku. Ministerstvo obrany bude navrhovat, aby se pobyt nemocnice prodloužil o dva měsíce.