Brněnský soud vzal do vazby dva muže s radioaktivním materiálem

Městský soud v Brně v neděli rozhodl o uvalení vazby na dva muže, které policie v pátek zatkla při pokusu o prodej radioaktivního materiálu. Expertizy dosud neznámých látek by podle ní měly být hotové ve čtvrtek.

Muži byli zadrženi v pátek v brněnském hotelu Voroněž, když se pokoušeli za 600.000 eur, tedy více než 19 milionů korun, prodat tři kilogramy zmíněného materiálu. Za posledního tři čtvrtě roku nebylo nikde na světě větší množství takového materiálu zajištěno. V České republice byl podobný materiál zajištěn naposledy v roce 1994. Tehdy šlo 2,74 kilogramu.

Soudce podle mluvčí policejního prezídia Blanky Kosinové ani nečekal na vypršení lhůty, kterou má na to, aby o uvalení vazby rozhodl. Pachatelé jsou trestně stíháni pro pokus trestného činu nedovolené výroby a držení radioaktivního materiálu a vysoce nebezpečné látky a nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Při prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody až na 15 let.

Policisté s největší pravděpodobností již vědí, odkud a od koho Slováci materiál získali, podrobnosti ale zatím neřekli. Podle ministra vnitra Stanislava Grosse ale pravděpodobně nepochází z České republiky. Ministr o celé záležitosti informoval ředitele Bezpečnostní informační služby a předsedu Výboru zpravodajských služeb Severoatlantické aliance Jiřího Langa. O případ se zajímají i tajné služby z dalších zemí.