Bublan: Pokud mě Vysočina bude chtít, budu ve volbách kandidovat

Ministr vnitra František Bublan bude v příštích parlamentních volbách kandidovat za ČSSD v regionu Vysočina jen v případě, že zůstane nestraníkem a získá souhlas tamního volebního regionu. "Pokud bude vidět, že mě tam rádi přivítají a že mohu přinést něco pozitivního, tak do toho půjdu," řekl Bublan ČTK. "Byl jsem vyzván současným vedením ČSSD, zda bych nebyl ochoten kandidovat do voleb. Souhlasil jsem, ale za splnění dvou podmínek - chci zůstat nestraník a musím mít souhlas volebního regionu," uvedl ministr.

Místopředseda krajského výboru sociálních demokratů na Vysočině a náměstek ministra dopravy Petr Pospíchal si nemyslí, že by 14 kandidátek v krajích měli obsadit ministři a členové ústředních orgánů v Praze. "Přednost by měli dostat lidé z komunální politiky, úspěšní starostové, hejtmani. Koloběh několika desítek nebo set lidí, kteří obíhají na ústředních orgánech a v čele kandidátek, se mi moc nelíbí," řekl Pospíchal ČTK.

Proti Bublanově kandidatuře se podle pátečního Práva postavil bývalý premiér a šéf ČSSD Miloš Zeman, který na Vysočině žije. "Nebudu preferovat ty, kteří se neosvědčili. Pana Bublana neznám. A nemyslím si, že v současné situaci, kdy buď není členem ČSSD, nebo chce vstoupit do sociální demokracie teprve krátce před volbami, by byl dobrý kandidát," uvedl expremiér.