Bývalý ministr Mlynář dostal za Testcom servis 5,5 roku vězení

Někdejší ministr informatiky a bývalý člen US-DEU Vladimír Mlynář má jít za založení společnosti Testcom servis na pět a půl roku do vězení. Rozhodl o tom ve středu pražský městský soud. Bývalému šéfovi Testcomu a exřediteli České televize Dušanu Chmelíčkovi a náměstkovi společnosti Vítu Novotnému uložil po šesti letech odnětí svobody. Mlynáře soud uznal vinným z pomoci při zneužívání informací v obchodním styku a zneužití pravomoci veřejného činitele. Soud všem obžalovaným navíc uložil pětiletý zákaz činnosti ve funkcích rozhodujících o státních penězích.

Firma Testcom servis měla provozovat internetový portál veřejné správy, podle obžaloby však bylo její založení v rozporu se zákonem. Mlynář byl obviněn kvůli podpisu smlouvy, kterou Testcom servisu v říjnu 2003 provoz portálu svěřil. Podle státního zástupce přitom jako poslanec, který byl při schvalování příslušného zákona, musel vědět, že existence společnosti Testcom servis je nelegální.

Obžalovaní trvají na své nevině. Tvrdí, že jednali v dobrém úmyslu ušetřit státu prostředky. Společnost Testcom servis totiž měla provozovat portál veřejné správy. Podle žalobce ale na její činnosti bylo použito 7,5 milionu korun ze státní pokladny, ale zisk měl přitom zůstávat Testcom servisu. O jeho rozdělení prý měli rozhodovat Chmelíček s Novotným. Státní zástupce obžaloval Mlynáře z pomoci při zneužívání informací v obchodním styku a zneužití pravomoci veřejného činitele. Další dva obžalované viní ze zneužívání informací v obchodním styku, Novotného také z porušování povinností při správě cizího majetku. Všem navrhoval podmíněné tresty.

Mlynář již dříve u soudu naznačil, že za anabází s jeho trestním stíháním zřejmě stojí jeho razantní postup při personálním řešení společnosti Testcom. Deset let ji řídil pověřený ředitel Radko Hochman. Mlynář jej odvolal a nahradil Chmelíčkem. Hochman je podle něj vědec a byl špatný manažer. Mlynář se hájí tím, že při podpisu smlouvy neměl nejmenší pochybnosti o tom, že je vše v pořádku. Nikdo z jeho podřízených ho prý na žádné problémy neupozornil. O tom, že je vznik společnosti problematický, se údajně dozvěděl až od tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky. Firmu proto zrušil. Společnost tak existovala asi čtyři měsíce, fakticky fungovala asi dva.