Bývalý velvyslanec má vyslání vojáků hlavně za politické gesto

Především za politický signál pokládá bývalý velvyslanec v Afghánistánu Petr Přibík návrh na vyslání 120 elitních českých vojáků do operace Trvalá svoboda v této zemi. Zda průzkumníci z Prostějova budou schopni dobře splnit to, co od nich Američané budou chtít, závisí podle Přibíka především na profesionalitě jejich velitelů, ale také na tom, aby jim do práce co nejméně mluvili politici v Praze. Vláda už vyslání schválila, parlament bude o misi jednat zřejmě v únoru.

"Nyní zase do Afghánistánu pojedou Češi, aby v podstatě vylepšili naši reklamu. Já bych se nedal klamat tím, co občas oficiálního čteme ve sdělovacích prostředcích. My jako stát vlastně chceme říct, že všude, kde je potřeba, jsme. Ale když se na to podíváme konkrétně, tak skoro nikde nejsme," uvedl v rozhovoru pro ČTK bývalý diplomat. "Ti kluci jsou určitě plni odhodlání tam jít, ale musí mít potřebné vybavení a podporu. Že oni jsou schopní, o tom není sporu," řekl Přibík, který byl z Afghánistánu odvolán po neshodách s ministerstvem zahraničí v létě roku 2002. Připomněl, že prostějovští vojáci ze 6. skupiny speciálních sil se na akci v Afghánistánu už jednou připravovali, nakonec ale sami řekli premiéru Vladimíru Špidlovi, že nemají všechno potřebné vybavení. "Mají běhat v noci po kopcích a hledat 'zlé hochy'. Bude na ně teď velice pozorně upřené oko spojenců," myslí si Přibík. Připomněl, že v Iráku s USA spolupracují polští a bulharští vojáci, z nichž někteří už padli. Místo několika stovek příslušníků české polní nemocnice v jihoirácké Basře je v této zemi nyní jen osm desítek vojenských policistů. Původně se uvažovalo o tom, že by nemocnice mohla zůstat v oblasti až do jara. Přibík podotkl, že podobně bylo předčasně ukončeno i působení této vojenské nemocnice na okraji afghánského Kábulu. V této oblasti pomáhala nemocnice do konce roku 2002.

Velvyslanec musel oficiálně odejít z funkce pro dlouhodobé neshody s ministerstvem. Sám se ale netajil tím, že musel odejít poté, co kritizoval rozhodnutí ministrů zahraničí a obrany Cyrila Svobody a Jaroslava Tvrdíka odložit cestu do Afghánistánu. O prostějovských specialistech na hloubkový průzkum je Přibík přesvědčen, že jsou dobře vycvičeni a svůj úkol zvládnou. Na české vojáky podle svých slov nedá dopustit po zkušenostech s vojenskými policisty, které měl v Afghánistánu jako ochranku. "Byli pozorní, klidní, byli perfektní. A věřím, že podobní profesionálové jsou v téhle jednotce také," myslí si.

Čeští vojáci ale podle Přibíka nejsou v Afghánistánu nezbytně nutní. "Je to signál, že se spojenci stojíme na jedné straně a že jim ty 'zlé hochy' pomáháme lovit. Ale oni to bez nás dokážou také," dodal. Podobně se ostatně po vládním jednání vyjádřil i ministr obrany Miroslav Kostelka: "Neříkáme, že se speciální jednotkou spasíme svět. Ale ukážeme, že jsme proti terorismu a že proti němu chceme bojovat."