Celníci na sedmi místech ČR zabavovali padělky, škoda 136 milionů

Pracovníci celní správy uspořádali o víkendu další republikovou kontrolní akci zaměřenou na veškeré padělky značkového zboží. Na sedmi místech ve čtyřech krajích zasahovalo zhruba 400 celníků, kteří v tržištích i velkoskladech zabavovali především textil, obuv a elektroniku. Zatím předběžnou škodu způsobenou majitelům ochranných známek a autorských práv vyčíslili na více než 156 milionů korun, řekl ČTK mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.

Nejrozsáhlejší kontroly uspořádali celníci na západě Čech - v Karlovarském a Plzeňském kraji, kde hledali padělky na pěti místech: na dvou v Chebu a po jednom v Železné Rudě, v Potůčkách a ve Svaté Kateřině. Další zátah celníků byl o víkendu na severu Čech na tržišti v Hřensku, kde kromě klasických padělků zajistili celníci společně s pracovníky Státního ústavu pro kontrolu léčiv dokonce přes 770 kusů léčebných přípravků, které mohou být lidem vydány jen na předpis.

Posledním místem, kam celníci zamířili, byl velkoobchod a velkosklad v Olomoucké ulici v Brně, kde ve dvou dnech zasahovalo 90 pracovníků celní správy. Prohledávali nejen obchody, ale i sklady a kontejnery. "V některých z nich dokonce objevili zabarikádované cizince, kteří se schovali i se svým zbožím," uvedl Barták s tím, že následoval i příjezd lidí z cizinecké policie, kteří zjišťovali, zda objevení cizinci vietnamské národnosti nejsou v ČR nelegálně.