Centrum Liberce ozdobí další neobvyklé výtvarné dílo

Další neobvyklé výtvarné dílo ozdobí centrum Liberce. Už na jaře by prostor před palácem Centrum na Soukenném náměstí měla oživit plastika, která bude současně sloužit jako lavička. Autorem díla bude výtvarník Lukáš Rittestein, jehož oslovila společnost Spacium. V létě pak nedalekou ulici podél obchodního domu ozdobí šest či sedm soch a vznikne tak neobvyklá galerie pod širým nebem. ČTK to řekla ředitelka Spacia Ivona Raimanová.

Společnost Spacium vznikla před šesti lety v Liberci z iniciativy výtvarníků a architektů. Společnost intenzivně pracuje na oživení a kultivaci městských zákoutí ve stotisícovém městě. Díky jejím aktivitám tak řadu dříve nezajímavých míst zdobí výtvarná díla - k nejznámějším patří Pyramida od Mariana Karla před Severočeským muzeem nebo Koule od Milana Housera nedaleko Grandhotelu Zlatý Lev.

Mezi nejoblíbenější ale zřejmě i nejkontroverznější díla, která zdobí Liberec, patří sochařský projekt Zastávka od Davida Černého v centru města. Bronzová monumentální plastika vypadá jako prostřený stůl, a cestující čekají na autobusy schovaní pod ním. Vedle historické radnice se objekt stal jedním z nejčastěji fotografovaných v centru města.

Jedním z posledních počinů Spacia byli dřevění ptáci, kteří před libereckou radnicí nahradili před pár měsíci sochu Židle Magdaleny Jetelové. Díky podpoře Spacia ovšem nevznikají jen sochy nové, do původní krásy se vracejí i ty, které už ve městě stály a často se na ně zapomínalo. Předloni tak restaurátoři obnovili dvojici soch - Bránu snů od Evy Kmentové a Motýlí křídla od Jiřího Nováka, které přes 30 let zdobí parčík proti Severočeskému muzeu. Díla vznikla v rámci ojedinělého projektu Socha a město v roce 1969, na který se Spacium snaží navázat.

Autor: Peter Gabaľ