Češi a Češky se zatím hromadně do EU za prací nechystají

Češi a Češky se zatím hromadně do Evropské unie za prací nehrnou. I když Česká správa sociálního zabezpečení v Praze a zvláště v příhraničních regionech zaznamenala zvýšený počet dotazů a žádostí týkajících se života v EU, jejich množství není dramatické. ČTK to řekla mluvčí správy Štěpánka Mikešová. V dubnu se například na informační centrum ústředí týdně obrátily zhruba čtyři desítky tazatelů a žadatelů, v květnu asi 55 za týden. "V informačním centru pražského ústředí správy přibylo v květnu dotazů a žádostí zhruba o 20 procent. Zájem tedy není tak masový," uvedla Mikešová.

Výrazněji než v hlavním městě se o podmínky pobytu a práce v EU zajímají podle ní lidé v příhraničních regionech a v oblastech s vysokou nezaměstnaností. "Razantnější nárůst máme hlášený z Jihomoravského kraje," upřesnila mluvčí. Dodala však, že úředníci zvládají záležitosti klientů vyřizovat. Přesné počty bude mít správa k dispozici koncem měsíce. Výraznější nárůst množství zájemců o život v EU brzdí podle expertů i omezení přístupu na pracovní trh pětadvacítky. Čeští občané mohou totiž bez zvláštních povolení získat práci jen v Británii, Irsku, Polsku, Pobaltí, Slovinsku, Maďarsku a na Slovensku. Ostatní země přijaly přechodná opatření, kterými brání obyvatelům nových členských států dostat u nich zaměstnání. Obávají se přílivu levnějších pracovníků z východu. Experti považují jejich znepokojení za neopodstatněné. Že by se Češky a Češi hromadně chystali hledat zaměstnání v bohatších západních zemích, nepotvrdily ani výsledky nedávného průzkumu. Podle něj by do EU za prací vyrazilo 1,6 procenta českých občanů starších 15 let. Většina z nich se nechce v cizině usadit, ale jen krátkodobě pracovat.

Dotazy týkající se práce a sociálního zabezpečení v EU či zaměstnávání cizinců v ČR lze do konce května posílat i do internetového rozhovoru. Na adrese www.businessinfo.cz na ně odpoví ředitel odboru migrace ministerstva práce Michal Meduna.