Češi nechtějí platit pobyt chemiků na olympiádě v Aténách

Více než 46 procent občanů odmítá vyslání českých vojáků na ochranu olympijských her v Aténách, pokud by tuto akci měla financovat Česká republika. Těsná většina dotázaných také podpořila stažení našich bezpečnostních složek z Iráku. Vyplývá to z průzkumu, který pro Lidové noviny připravila agentura SC&C.

Souhlas s tím, aby vláda vyslala na letní olympijské hry specialisty z chemické roty a tuto misi také financovala, vyjádřilo 38 procent z 640 respondentů. Zhruba 16 procent oslovených neví, informuje list. Možnost, že by se čeští chemici na ochraně olympiády před teroristy podíleli, ale jejich činnost by zaplatilo Řecko, výzkum dotazovaným nenabízel.

"Myslím si, že kdybychom se ptali na to, zda máme Aténám pomoci, souhlasilo by více lidí. Jakmile se začneme ptát, zda máme pomoc zaplatit, začne situace vypadat jinak," řekla deníku socioložka Jana Hamanová. "V takovém případě se totiž nasazení armády náhle týká každého z nás," vysvětlila. Vyslání vojáků do Atén a působení policistů v Iráku podle průzkumu podpořili voliči ODS, případně KDU-ČSL. Proti byli jednoznačně komunisté. Řekové o pomoc při zajištění bezpečnosti olympijských her požádali v minulých dnech NATO. Uvítali by letouny s výstražným systémem AWACS, ale také speciální jednotkou zaměřenou na odhalování jaderných, chemických a biologických zbraní, kde mají klíčové postavení čeští experti.