Češi zvýšili ochranu svého zastupitelského úřadu v Palestině

Česká republika posílila v souvislosti s útoky na velvyslanectví některých evropských zemí v arabském světě bezpečnostní opatření svého zastupitelského úřadu v Palestině. Ochrana budovy v Ramalláhu byla zvýšena o jeden stupeň, řekl ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Ostraha ostatních českých úřadů v islámských zemích se zatím nemění.

Ministerstvo vydalo prohlášení, podle nějž "důrazně odsuzuje útoky proti velvyslanectvím a dalším objektům Dánska, Švédska, Norska, Německa a Evropské komise a proti občanům evropských zemí, stejně jako rozdmýchávání nenávisti pod záminkou obrany náboženství". Rozdílné pohledy na kterékoli téma nesmějí být podle prohlášení v žádném případě omluvou pro násilí. Úřad proto vyzval ke zdrženlivosti a dialogu. "Společenské a právní uspořádání České republiky spočívá na hodnotách demokracie, tolerance, svobody slova a respektu k jakémukoli vyznání," připomněl v prohlášení rozeslaném médiím.

Vlády západních zemí posilují bezpečnostní opatření svých velvyslanectví v arabských státech kvůli nepokojům, které minulý týden vyvolalo otištění karikatur proroka Mohameda v dánských a později i v dalších evropských novinách. Muslimští radikálové v Egyptě, Saúdské Arábii, Sýrii a dalších zemích odpověděli bojkotem dánského zboží. Následovaly útoky na velvyslanectví některých evropských zemí na Blízkém východě. Po celém světě se rozproudila debata o vzájemném respektu a svobodě slova.

České úřady zatím nemají signály, že by velvyslanectvím v Česku - dánskému, norskému nebo například francouzskému - hrozily podobné útoky jako v arabských státech. Zastupitelské úřady nepožádaly o zvýšení ochrany. U některých z nich přesto hlídkuje více policistů, řekla ČTK mluvčí ministra vnitra Radka Kovářová.