Česká nemocnice na Srí Lance už stojí, fungovat začne v pátek

Česká mobilní nemocnice na jihu Srí Lanky je téměř připravena, lékaři čekají jen na zbytek jejího vybavení. Fungovat začne v pátek, řekl v pátek ČTK v telefonickém rozhovoru vedoucí liberecké lékařské mise na ostrově Jaromír Dolanský. Zdravotnické zařízení nahradí původní nemocnici, kterou po Vánocích smetla vlna cunami.

"Stany i všechno ostatní je postavené, čekáme jen na kamiony, které mají dovézt zbytek vybavení. Zdržení zavinil obrovský chaos, který tady panuje," řekl Dolanský. V oblasti města Gálla na jihu země je kromě něj dalších 20 členů mise včetně lékařů, zdravotních sester, techniků a kuchařů. Většina z nich přiletěla speciálem ČSA v úterý, průzkumná část je na ostrově již přes týden. Lékaři se mají na tropickém ostrově s vysokou vlhkostí a teplotami kolem 35 stupňů Celsia střídat po měsíci, další členové výpravy budou sloužit v delších turnusech.

Podle Dolanského bude zřejmě nejprve zprovozněna dětská část nemocničního zařízení, po ní bude následovat ambulance a gynekologické oddělení. Na konci ledna zřejmě ještě přiletí lékaři z Hradce Králové s provizorní porodnicí. Celý komplex se podobá vojenským polním nemocnicím. Hlavní organizátor mise, nadace Helping hand, původně počítala s tříměsíčním pobytem na ostrově. Těsně před odletem výpravy ji však srílanské úřady požádaly, aby misi prodloužila na půl roku. Nyní se podle Dolanského mluví dokonce o ročním působení. Počítá se prý i se spoluprácí s místními lékaři. "Chceme zatáhnout jejich lékaře do této činnosti, abychom celou záležitost poněkud zlevnili," dodal šéf mise. Hand for help původně počítala s tím, že samotná akce bez dalších výdajů vyjde na šest milionů korun, nyní je však zřejmé, že účet bude mnohem vyšší. Kromě soukromých sponzorů se na jejím financování podílí i český Senát. Mobilní nemocnice sice začne fungovat v pátek, slavnostně však bude za přítomnosti srílanského ministra zdravotnictví Nimaly Siripaly De Silva otevřena až v sobotu, protože v pátek byl na ostrově muslimský svátek.