Česká republika se nyní nachází v relativně bezpečném prostředí

V relativně bezpečném prostředí se v současné době nachází Česká republika. Uvádí to Vojenská strategie ČR, kterou ve středu projedná vláda. V rámci Severoatlantické aliance mají vojáci své úkoly při přípravě společné obrany proti napadení a zvyšují své schopnosti i výstavbou jednotek, zařazených do sil rychlé reakce NATO, tedy protichemických specialistů. Češi se také aktivně podílí v integrovaném sytému protivzdušné obrany NATO (NATINEADS). Pro jednotky zapojené do aliančních sil rychlé reakce, které podléhají aliančnímu velení, chce vláda od parlamentu předem souhlas s jejím vysláním do zahraničí.

V případě budoucích evropských sil, takzvaných bojových skupin, by bylo vyslání spojeno s přesnou specifikací jednotky a financování. Česko původně ideu bojových skupin odmítalo, nyní není proti. Síly EU jsou podle Vojenské strategie budovány jako "kompatibilní a komplementární se silami NATO".

V zahraničí má být Česko podle dokumentu schopno účastnit v jedné alianční, unijní nebo koaliční operaci na prosazení míru 3000 lidí po půl roku bez rotace, a to od roku 2007 nebo ekvivalentním prvkem letectva po dobu maximálně tří měsíců bez rotace. To až po roce 2010.

Jinou možností je účast v mírové operaci až praporem do 1000 osob nebo odpovídajícím prvkem letectva s rotací po šesti měsících. Současně je možná účast až 250 vojáků v druhé, následně vzniklé a paralelně probíhající operaci nejvýše po půl roku.

Do humanitárních a záchranných operací v zahraničí poskytnou podle Vojenské strategie ozbrojené síly maximálně rotu do 250 osob, účelově postavenou pro konkrétní situaci. Pro přepravu humanitární pomoci a osob do zahraničí, postižených následky živelních pohrom, havárií a násilných činností, mohou ozbrojené síly nabídnout dopravní letadla.