Česká středoškolská unie vítá plán ministra odložit povinnou maturitu z matematiky

Zástupci České středoškolské unie vítají plán odložit povinnou maturitu z matematiky. To navrhuje ministr školství Robert Plaga z hnutí ANO, který se s nimi ve středu sešel. Podle Plagy i středoškolské unie by se nejdřív měla výuka změnit tak, aby matematiku studenti skutečně chápali. Zrušení povinné maturity z matematiky naopak kritizuje Svaz průmyslu a dopravy nebo Asociace ředitelů gymnázií. Povinná maturita z matematiky má podle současného zákona začít fungovat nejpozději od roku 2022 na většině maturitních oborů s výjimkou zdravotních, sociálních a uměleckých.

K plánovanému protestu středoškoláků proti zavedení povinné maturity z matematiky, která se má konat 4. října v centru Prahy, se dosud na facebooku přihlásilo zhruba 12.000 lidí. Zástupci České středoškolské unie (ČSU) na akci pozvali také ministra školství Roberta Plagu (ANO). Ministr po schůzce novinářům řekl, že akci vnímá jako možnost společně se pobavit o vzdělávací politice v ČR. Podle tiskové mluvčí ministerstva Anety Lednové svou účast zváží podle časových možností.

Česká středoškolská unie patří dlouhodobě k odpůrcům povinné maturity z matematiky. Podle ní může ještě zhoršit už tak špatný vztah žáků k předmětu. Rozhodnutí ministra uvítala s tím, že ve svém úsilí o zrušení maturity bude pokračovat, dokud nebude schváleno. Středoškoláci i proto na začátku září zahájili kampaň Hlásíme se o slovo!, jejíž součástí má být i plánovaná demonstrace.