Česká televize zveřejnila další policejní odposlechy, které kompromitují vysoké představitele justice

Tři významní představitelé české justice byli údajně před dvěma lety v úzkém kontaktu s členem gangu obviněného soudce Berky Vladislavem Větrovcem. Česká televize toto tvrzení dokládá policejními odposlechy telefonních hovorů, které uveřejnila v pátek večer. Podle televize jde o soudce Nejvyššího soudu Zdeňka Sováka, předsedu Městského soudu a člena externího sboru prezidentových poradců Jana Sváčka a advokáta Karla Muzikáře, který je rovněž členem sboru poradců prezidenta Václava Klause. Jeho mluvčí ale už dříve uvedl, že nemá o podezřelých aktivitách Berkova gangu žádné informace.

Soudce Nejvyššího soudu Zdeněk Sovák měl podle ČT s Větrovcem nejužší styky. Podle odposlechů mu Větrovec často dával k dispozici například automobil s řidičem. Sovák tuto informaci odmítl komentovat. Odposlechy dokládají, že Sovák zase pro sebe i Větrovce domlouval kontakty v justici. Oběma v té době hrozilo trestní stíhání za to, že vydali knihu, která obsahovala odborné texty opsané od kolegů.

Sovák podle odposlechů hovořil s Větrovcem o tom, že je schopen domluvit například schůzku s předsedou Městského soudu a členem externího sboru poradců prezidenta Janem Sváčkem. Právě u městského soudu v případě odvolání mohla kauza opisování skončit. "Zatím je to v optimální podobě, volal mi pan předseda městského soudu (Sváček), který říkal, že se velice těší na naši dnešní schůzku," uvedl v telefonickém hovoru Sovák.

Podle ČT se poté bavil i o tom, že se schůzka uskutečnila. "Bylo to velmi fajn a i ten Honzík, že se tam objevil, teda jako Sváčků," řekl Sovák. Větrovec na to odpověděl, že mu Sváček nabídl tykání. Sváček ČT řekl, že se nikdy s Větrovcem nesetkal. Přímý důkaz o schůzce podle ČT neexistuje.

Kvůli hrozícímu stíhání Sováka v kauze opisování textů kontaktoval Sovákův přítel Větrovec i Karla Muzikáře, advokáta a dalšího člena konzultativního sboru právních expertů prezidenta. Větrovec s ním mluvil o tom, zda se kauza může dostat na stůl prezidentovi. Hlava státu totiž musí v některých případech dát souhlas ke stíhání soudce. "Kdyby chtěli zahájit trestní stíhání, tak musí dát souhlas, že jo?," řekl v telefonním rozhovoru Větrovec. Muzikář na to odpověděl: "No, ale já myslím, že tam nám jde o to, aby ho vůbec nedostali z toho soudu, ne?"

Muzikář nyní ČT řekl, že Větrovec se Součkem chtěli, aby objektivně informoval prezidenta o pozadí kauzy. Na to, jestli řešili také nějaké procesní otázky si prý nevzpomíná. Uvedl, že o kauze nakonec s prezidentem nemluvil. Muzikář také řekl, že nevěděl nic o zapojení Větrovce do kauzy Berka.

Externím Klausovým poradcem je i bývalý děkan právnické fakulty v Plzni Milan Kindl. I tam údajně hledal Větrovec pro Sováka pomoc. Vzkazy pro Sováka podle ČT do telefonu vždy četla Kindlova sekretářka. Ani Kindl na otázky televize nereagoval.

Policie začala skupinu kolem soudce Jiřího Berky rozkrývat na jaře 2003 v souvislosti s podezřelým konkurzem na Union banku, který Berka vyhlásil údajně na základě padělaných dokumentů. O rok později vyšetřovatel rozdal obvinění dalším lidem, mimo jiné i Větrovcovi, který je považován za hlavního aktéra skupiny kolem Berky. K Union bance později přibylo obvinění, že skupina zmanipulovala i další konkurzy.

Autor: Peter Gabaľ