České předsednictví EU znepokojeno růstem civilních obětí v Gaze

České předsednictví Evropské unie je znepokojeno rostoucím počtem obětí v pásmu Gazy na straně civilistů a zhoršující se humanitární situací. Předsednictví o tom informovalo v tiskovém prohlášení. Izrael od soboty vede v pásmu Gazy pozemní ofenzivu s cílem zastavit raketové útoky na své území ze strany militantního hnutí Hamas, které Gazu ovládá. Předsednictví EU rovněž znepokojila ztráta lidských životů ve škole v Džábaliji. Po úterním izraelském útoku na tuto školu spravovanou OSN zahynulo nejméně 30 lidí. Česko vyzývá obě strany konfliktu, aby okamžitě uzavřely příměří s cílem zmírnit utrpení civilistů v Izraeli i v Gaze. Zároveň vyzývá Izrael k tomu, aby otevřel humanitární koridor v Gaze, který by umožnil zásobování této oblasti. Gaza nutně potřebuje základní dodávky včetně potravin, léků, vody a elektřiny, uvádí české předsednictví. Současně připomíná odpovědnost těch, kteří ostřelováním Izraele raketami, a to i z hustě osídlených oblastí Gazy, rozpoutali nynější vývoj.

S představiteli několika blízkovýchodních států v uplynulých dnech jednala mise Evropské unie vedená českým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Premiér Mirek Topolánek podle agentury DPA řekl, že mise byla velmi úspěšná. "Byl obnoven humanitární koridor, stanovili jsme podmínky pro uzavření příměří," prohlásil Topolánek ve středu.

Podle bývalého německého ministra zahraničí Joschky Fischera byla poslední mise takzvané trojky EU na Blízký východ, kterou vedl ministr zahraničí předsedajícího Česka Karel Schwarzenberg, chaotická a ostudná. Bývalý vrcholný politik německých Zelených to řekl v rozhovoru pro čtvrteční vydání týdeníku Die Zeit.