České spolky: Zrušení konzulátu v Košicích asi přinese problémy

Plánované zrušení českého generálního konzulátu v Košicích patrně přinese problémy některým krajanům žijícím na východním Slovensku. Ačkoli Praha slibuje, že do města budou pravidelně jezdit zástupci konzulátu z Bratislavy, kvůli některým záležitostem budou Češi z východního Slovenska zřejmě muset cestovat do metropole vzdálené více než 400 kilometrů, soudí představitelé krajanů. "Toto rozhodnutí vnímáme dosti negativně. Oslovili jsme již některé představitele v ČR i na Slovensku a doufali jsme, že se toto rozhodnutí ještě podaří zvrátit," řekl ČTK předseda Českého spolku na Slovensku Pavel Doležal. Podle něj je navíc překvapující, že ministerstvo zahraničí zdůvodňuje zrušení konzulátu finančními otázkami, a na druhé straně již oznámilo, že by v Košicích mělo být zřízeno České centrum. "V tom nevidím nějaké snižování nákladů," poznamenal předseda spolku, který sám žije na východním Slovensku. Zrušení konzulární úřadovny na východě Slovenska podle Doležala určitě krajanům přinese problémy. Ačkoli by do Košic podle plánů ministerstva měli pravidelně jezdit konzulární úředníci, kvůli některým záležitostem budou muset Češi zřejmě přesto jezdit do Bratislavy. "Byla to i jistá prestiž. V Košicích je například generální konzulát Maďarska a Česká republika přitom tvrdí, že má se Slovenskem nadstandardní vztahy," uvedl Doležal.

"Z Košic do Bratislavy je to dost daleko, ale pokud by konzulární oddělení dělalo pravidelné výjezdy, nejnutnější věci by se mohly vyřídit i v Košicích," soudí šéfka Klubu občanů ČR na Slovensku Jana Bratinková. Podle ní zůstává otázkou, jak chce česká diplomacie řešit například zápisy do seznamů voličů. "A pokud bude někdo potřebovat vyřídit něco ze dne na den, Češi budou muset patrně cestovat do Bratislavy," uvedla.

Ministr zahraničí Cyril Svoboda ve středu na zasedání sněmovního zahraničního výboru řekl, že o zrušení konzulátu v Košicích je prozatím rozhodnuto. Na východě Slovenska bude podle něj místo generálního konzulátu zřízeno České centrum. Ministr snahu o zrušení některých zastupitelství zdůvodňuje příliš rozsáhlou sítí zastoupení v zahraničí. V cizině působí 90 velvyslanectví, 21 konzulátů a 18 českých center. Některé české úřady by se podle něj mohly v budoucnu spojit se slovenskými a působit ve společných objektech. Podobnou praxi uplatňují například skandinávské země.