České turisty od explozí v Egyptě dělily jen desítky metrů

Čeští turisté, kteří se v noci na neděli vrátili kvůli teroristickým útokům předčasně z dovolené v Egyptě, bydleli často jen několik desítek metrů od míst explozí. Výbuchy v letovisku Šarm-aš-Šajch některým z nich rozbily okna v hotelových pokojích, jiným poškodily restauraci v přízemí hotelu.

"Vzbudila nás šílená rána, vymlátilo nám to okna," vyprávěla Vladěna Tašlerová z Karlovarska, která se svou rodinou bydlela jen 150 metrů od výbuchů. Až ráno se prý dozvěděli, že to byl bombový útok. Z hotelu, kde nálož explodovala, podle ní zbyly jen trosky. Naštvalo ji, že policisté nejprve nedělali nic a pak zase začali být až příliš aktivní. "Nepustili nás do hotelu, pořád nás kontrolovali," uvedla.

Podobné zkušenosti měl i turista z Mostu. Záchranáři byli podle něj zprvu laxní, pak zase zakazovali všechno. K místům výbuchů prý dorazili až po 30 nebo 40 minutách. "Ta jejich opatření stejně vydrží jen chvíli," myslí si. Domů se vrátil z obavy, že by se exploze mohly v Egyptě opakovat stejně jako v případě Londýna.

Většina ze stovky turistů, kteří do Prahy přiletěli speciálem ČSA, nechtěla s novináři mluvit a raději pospíchala za svými rodinami. Bylo na nich znát, že je teroristické útoky šokovaly. I ti, kteří k rozhovoru svolili, řekli pár krátkých vět a vzápětí se omluvili. Cestou z Egypta je v letadle doprovázel i lékař a psycholog.