Česko chce pomoci zemím po zemětřesení 25 miliony korun

Asijským zemím, které v sobotu postihlo silné zemětřesení, by Česko mohlo poskytnout pomoc za milion amerických dolarů, tedy za 25 milionů korun. Ve středu o tom bude jednat vláda. V diskusním pořadu České televize to uvedl premiér Jiří Paroubek. Mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář již předtím oznámil, že ministerstvo zahraničí uvolnilo pět milionů korun. Paroubek řekl, že zvažovaná pomoc 25 milionů korun je obdobná jako pomoc Česka USA po ničivém hurikánu Katrina. Na tom, že vláda bude ve středu jednat o pomoci za 25 milionů korun, se premiér dohodl s ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou.

České záchranné týmy se psy jsou připraveny k okamžitému odjezdu. Česko ale potřebuje mít podle premiéra logistické zabezpečení, konkrétně vrtulníky, aby mohlo pomáhat. Paroubek uvedl, že Česko by v této věci mohlo spolupracovat s některou z velkých zemí. Konkrétní nebyl. Mluvčí ministerstva zahraničí Kolář upřesnil, že pákistánské úřady již rozeslaly zastupitelským úřadům cizích zemí nótu, ve které specifikovaly svou žádost o humanitární pomoc. "Jde v prvé řadě o přikrývky, přístřešky, stany a izolační podložky," řekl Kolář. Zájem také podle něj mají o potravinové balíčky, vysokoenergetické sušenky, masové konzervy bez vepřového masa a léky - antibiotika a přípravky na léčbu tyfu a dalších infekčních onemocnění.

Česko také podle Koláře nabídlo zemi záchranářské týmy. Pákistánský krizový štáb si pak vyžádal specifikaci nabídky. Chce vědět, kolik záchranářů by mohlo přijet a s jakým technickým vybavením. "Pošleme jim specifikaci, kterou vytvoří hasičský záchranný sbor," dodal Kolář. Česká strana již dříve nabídla záchranáře Evropské unii a zemím, které Pákistán o pomoc požádal.