Česko doufá, že Kanada dá jasná měřítka pro zrušení víz

Česká republika doufá, že Kanada stanoví jasná a měřitelná kritéria pro zrušení vízové povinnosti. Řekl to v úterý náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar svému kanadskému protějšku Davidovi Mulroneymu. Kanada dává najevo, že zrušení víz není na pořadu dne, situaci chce zkoumat do roku 2007. Pojar ČTK řekl, že je nezbytné, aby pro víza existovala jasná měřítka. Česká diplomacie uvádí, že ke změně situace by mohla přispět také Evropská unie, jejíž státy mají stejnou vízovou politiku. Do Kanady se kvůli vízům chystá náměstek pro konzulární otázky Pavel Svoboda.

Česká republika Kanadě hrozí, že pokud vízovou povinnost neodstraní, bude požadovat, aby vůči této zaoceánské zemi zavedly víza všechny státy unie. Česká vláda chce využít takzvaného paktu solidarity EU. Jednání o použití paktu vůči Kanadě zahájila loni v květnu. Kanadské velvyslanectví tvrdí, že v mezinárodním právu neexistuje žádný požadavek na "vízovou reciprocitu".

Kanaďané pro cesty do Česka vízum nepotřebují. Při návštěvách Kanady mají vízovou povinnost občané 144 zemí a na občany 48 zemí se nevztahuje. Kanada uplatňuje vlastní vízovou politiku, tuto věc ale také konzultuje se sousedními Spojenými státy, které rovněž požadují od Čechů víza. Česká diplomacie usiluje o zrušení víz jak s USA, tak s Kanadou.

Česko již s Kanadou bezvízový styk mělo. To se ovšem změnilo v roce 1997, kdy do této zaoceánské země začali hromadně odcházet čeští Romové, kteří tam žádali o azyl. K recipročnímu opatření, tedy zavedení víz pro Kanaďany, se Praha odhodlala až o čtyři roky později. V roce 2004 ale česká vláda v souladu s politikou EU víza pro Kanaďany zrušila.