Česko kvůli koronaviru rozšíří preventivní opatření na letištích

Informační kampaň a cílený screening cestujících kvůli šíření nového koronaviru se rozšíří na všechna letiště v Česku. Dosud tato opatření platila pouze na mezinárodním letišti v pražské Ruzyni. ČTK to v reakci na vyhlášení globálního stavu zdravotní nouze Světovou zdravotnickou organizací (WHO) ve čtvrtek večer sdělilo ministerstvo zdravotnictví. Resort ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem také zřídí speciální infolinku pro veřejnost.

Ministerstva zdravotnictví a dopravy řeší, jak by bylo možné technicky i právně zakázat lety mezi ČR a Čínou. Novinářům to ve Sněmovně řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Návrh na zákaz letů chce v pondělí předložit vládě premiér Andrej Babiš (ANO). Vojtěch zopakoval, že po čtvrtečním vyhlášení globálního stavu zdravotní nouze Světovou zdravotnickou organizací (WHO) kvůli šíření nového koronaviru by byl takový krok na místě. Praha měla dosud s Čínou 12 leteckých spojení týdně, která provozují tři čínské letecké společnosti. Prodejce letenek Student Agency dnes uvedl, že do 28. března byla přerušena letecká linka mezi Prahou a čínským Čcheng-tu. Letiště to zatím nepotvrdilo.

Správa státních hmotných rezerv má připraveny tisíce roušek a desítky izolačních bioboxů pro případ epidemie. Může je uvolnit, nouzové zásoby jsou primárně určené pro ČR, řekl ČTK předseda správy Pavel Švagr. Češi v posledních dnech kvůli hrozbě viru zásobu roušek v maloobchodu prakticky vykoupili. "Ve skladech máme pro tyto situace speciální bioboxy, ochranné oděvy, rukavice a brýle a roušky. Pokud jde o bioboxy, tak tam hovoříme o desítkách a u ostatního zdravotnického materiálu jsou to tisíce kusů, přesně podle krizového plánu ministerstva zdravotnictví," řekl.