Česko odstraňuje následky bouře, mnozí jsou stále bez proudu

Českou republikou se v neděli přehnala bouře, která za sebou nechala popadané stromy a přetrhaná elektrická vedení, stržené střechy či zatopené objekty. Pojišťovny odhadují škody na desítky milionů korun. Hasiči vyjeli téměř k 2000 zásahům, přitom denní průměr je 150. Téměř 10.000 domácností zůstalo v pondělí ráno bez proudu a ve Středočeském a Pardubickém kraji byl vyhlášen kalamitní stav. Do pozdního odpoledne energetici na 8000 domácností připojili. Na šesti železničních tratích byl po ránu omezen provoz, postupně se jej podařilo obnovit. Počasí si vyžádalo i zranění. Na fotbalovém utkání v Brně spadla velká větev na dvě ženy a dvě děti, jedna z žen utrpěla vážné poranění hlavy. Na Domažlicku se zřítilo letadlo s dvoučlennou posádkou. Hasiči evakuovali deset dospělých a 43 dětí ze skautského tábora u obce Ochoz u Brna a 25 lidí, většinou dětí, z dětského tábora v Jablečnu na Rokycansku. Jednu budovu musel opustit dětský tábor v Seči u Chrudimi, když se pod náporem silného větru vychýlila zeď, která se později zřítila.

Bouřky zasáhly v neděli vpodvečer jižní a západní Čechy a večer a v noci se přesouvaly na Moravu. Nárazy větru při bouřce srazily k zemi stovky stromů a větví, které zablokovaly řadu silnic a přes 20 tratí. Většina z nich byla postupně zprovozněna. Energetici po bouřce zaznamenali téměř 80 poruch zařízení vysokého napětí, nejvíce ve středních a východních Čechách.

Pojišťovny evidují po nedělních bouřkách přes tisíc škod za desítky milionů Kč. Majetek ničil hlavně silný vítr, lokálně také kroupy. V Praze bouře vyvracela stromy, lámala větve a příval vody na některých místech podemlel cesty. Uzavřena je například cyklostezka podél Vltavy v Podolí, do několika parků v Praze 4 je omezen vstup. Radnice Prahy 6 hlásí největší kalamitu za posledních 30 let, nejvíce zasaženy byly Ořechovka, Střešovice a Břevnov. Například ve Vlčnově na Uherskohradišťsku vítr utrhl střechu sportoviště a v části Valašského Meziříčí Krásno nad Bečvou střechu bytového domu. Vedle toho v okolí Rajnochovic na Kroměřížsku hledali asi osmiletého chlapce, který se ztratil v neděli večer, v pondělí ráno ho podchlazeného našli v lese. Po krátkém mírném ochlazení se do Čech v úterý vrátí tropické počasí, na Moravě dnes pokračuje vlna veder. V pátek by mělo přijít prudké ochlazení.