Česko pošle na Blízký východ 15 milionů na humanitární pomoc

Česká vláda uvolnila 15 milionů korun na humanitární pomoc obětem nynějšího konfliktu mezi Izraelem a Libanonem. Ministr zahraničí Cyril Svoboda uvedl, že kabinet je připraven nadále hodlá pokračovat v pomoci, a to oběma zemím. "Není to konečná částka," řekl ministr po středečním jednání kabinetu. "Naše vláda je připravena pomoci podle našich možností. Budeme vždycky podporovat pomoc na obou dvou stranách, nikdy nebudeme podporovat jen jednu stranu. Lidé trpí na obou stranách," prohlásil šéf české diplomacie.

Praha už bejrútské vládě předala šek na pět milionů korun na nákup léků, přikrývek, stanů, potravin či požární techniky. Do Izraele zase Česká republika minulý týden poslala hasičské vybavení za dva miliony korun, připomněl Svoboda. Židovský stát žádal letadla či helikoptéry na hašení požárů, protipožární obleky pro hasiče a hadice. Požadovaná letadla Česká republika nemá, speciální obleky se vyrábějí jen na zakázku, a tak do Tel Avivu odletělo letadlo s nákladem 1300 dvacetimetrových požárních hadic a 50 proudnic, které využijí jednotky izraelských hasičů. Další pomoc je vláda připravena poskytnout jak pro akutní humanitární pomoc, tak i na dlouhodobější obnovu postižených oblastí po skončení konfliktu. Česko je podle něj jedna z mála zemí světa, která posílá pomoc také státu Izrael, česká humanitární pomoc byla rovněž jednou z nejrychlejších, dodal Svoboda.

Ministři zahraničí Evropské unie v úterý vyzvali Izrael a hnutí Hizballáh k okamžitému ukončení nepřátelských akcí v Libanonu, které by v budoucnu přerostlo v trvalé příměří. Jde o kompromis mezi radikálním návrhem finského předsednictví unie a zmírňujícím protinávrhem, který podala Británie, Německo i Česko.