Čeští lékaři působící v Iráku hledají sponzory na nákup léků

Čeští lékaři ze sedmé polní nemocnice v Basře hledají sponzory na nákup léků pro nemocné irácké děti. Sdělil to Miloš Bohoněk, který v Iráku pomáhá jako lékař. "V dětské nemocnici v Basře, kde je centrum pro léčbu onemocnění krve u dětí, je tíživý nedostatek desferalu na léčení chudokrevnosti a bílkovinného faktoru osm na poruchy krvácivosti," upřesnil.

Desferal (dexferosamin) zmírňuje následky přetížení organismu železem po opakovaných transfuzích krve, které jsou v této oblasti jedinou léčbou různých forem chudokrevnosti, jako je thalasemie či srpkovitá anemie. "Nedostatek tohoto léku neumožňuje transfuzní léčbu v takovém rozsahu, jaký by nemocné děti potřebovaly, a ty proto trpí nedostatkem červených krvinek a tedy kyslíku," vysvětlil lékař.

Bílkovinný faktor osm, který se připravuje z lidské krevní plazmy, je nezbytný pro léčbu hemofilie, což je vrozená porucha krvácivosti právě z nedostatku tohoto faktoru. "Pokud by se našla možnost nákupu nebo sponzorského daru těchto léků, byla by to vítaná humanitární pomoc, cílená na dětské pacienty," dodal Bohoněk.

Vláda vyslala na pomoc obyvatelům Iráku polní nemocnici a na léčení nemocných Iráčanů v českých nemocnicích poskytla sedm milionů korun. Další tři dá na humanitární pomoc a dodávku léků a stejnou částku na zprovoznění iráckých zdravotnických zařízení. Příští čtvrtek nastoupí k léčení do Fakultní nemocnice Motol tři těžce nemocné irácké děti. Celkem se počítá s 12 pacienty - 11 dětmi a jednou mladou ženou. Jedná se ještě o jednom chlapci, zatím není jasné, zda zvládne převoz. Kromě Motola bude léčit irácké pacienty Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Čeští lékaři již pečují o jedno irácké dítě, které s matkou zamířilo do Česka po svržení režimu Saddáma Husajna. Hasan Chaláf trpí dětskou mozkovou obrnou a léčí se rovněž v Motole. Podle Bohoňka pomáhají čeští lékaři v Iráku i mimo polní nemocnici.