Čeští veteráni z bitev o Francii se stali rytíři Čestné legie

Šest českých letců, kteří se účastnili bojů o Francii a Velkou Británii, a pět českých účastníků bojů o přístavní město Dunkerque obdrželo v Praze rytířské insignie Řádu Čestné legie. Jedno z nejvyšších francouzských vyznamenání jim udělil francouzský prezident. Veteránům řády předal velvyslanec Joel de Zorzi v den, kdy si Evropa připomíná konec první světové války.

Jedním z oceněných byl bývalý pilot Lubomír Úlehla, který připomenul, že Češi bojovali po boku Francouzů často. Dokládají to podle něj například padlí dobrovolníci v bitvě první světové války u Arrasu. Udělení řádu podle Úlehly účastníci bojů druhé světové války nevnímají jako ocenění svých činů, ale důkaz velmi dobrých francouzsko-českých vztahů. Dalším důkazem pak pro ně jsou stovky hrobů v místech evropských bitev.

Po boku spojeneckých vojsk bojovalo za druhé světové války na 50.000 Čechů a Slováků. Československá divize ve Francii měla téměř 12.000 mužů. Bojů o Francii se ve druhé světové válce účastnili Češi ve dvou vlnách. Na počátku války v zemi galského kohouta působili hlavně letci, kteří se později přesunuli do Británie. Další se pak po bojích na severu Afriky účastnili bitvy u Dunkerque. Vylodění v Normandii se účastnili vojáci Československé obrněné brigády, která čítala 4000 až 5000 mužů a byla součástí systému britské obrany. Za komunistického režimu pak tito lidé byli často perzekuováni, řadu z nich čekaly nucené práce.

Rytířský Řád Čestné legie obdrželi spolu s Úlehlou bývalí piloti Miroslav Štandera, Stanislav Hlučka, Otto Špaček, Petr Uruba a František Müller. Z bojovníků od Dunkerque řád získali Stanislav Hnělička, Otto Klíma, Jan Pavlíček, František Wavrečka a Jan Koukol. Až na generála Špačka, který převzal řád v zastoupení, se slavnosti zúčastnili všichni ocenění. Prezident Václav Klaus, který je nyní v Indii, oceněným zaslal gratulaci.