Chemik Wichterle má v Praze pomník

Významný český chemik Otto Wichterle má v Praze pomník. Stojí v šesté městské části před Ústavem makromolekulární chemie, který Wichterle zakládal. Dílo sochaře Michala Gabriela, které má představovat strom vědění, odhalili v pondělí zástupci dejvické radnice a akademie věd. Řečníci v proslovech vyzdvihli Wichterlovy vědecké úspěchy i jeho postoje. "Nikdy neohnul hřbet a prožil si kvůli tomu své," uvedl starosta Tomáš Chalupa. Ředitel ústavu Karel Ulbrich připomněl, že Wichterle, první šéf ústavu, musel kvůli svým názorům odejít z jeho vedení i z akademie věd. Není příliš běžné, že by se českým vědcům odhalovaly pomníky, ocenil Ulbrich iniciativu radnice Prahy 6.

Wichterlova manželka Linda podotkla, že se jí líbil už model pomníku. Skutečný je podle ní ale lepší. Wichterlová si zásadně nepřála, aby znázorňoval postavu. V pondělí také převzala medaili Mezinárodního technologického ústavu v San Diegu ve Spojených státech, který Wichterleho ocenil in memoriam za celoživotní dílo a zařadil ho do své síně slávy.

Otto Wichterle (1913 až 1998) byl průkopníkem české chemie polymerů. Za druhé světové války vynalezl postup na výrobu punčoch z prvního českého umělého vlákna - silonu. Jeho jméno je také spojeno s postupem na výrobu kontaktních čoček.