Čínské velvyslanectví v ČR kritizuje vypovězení sesterské smlouvy s Pekingem

Čínské velvyslanectví v Praze vnímá plánované vypovězení sesterské smlouvy mezi Prahou a Pekingem jako narušení důvěry. Ambasáda zaslala Českému rozhlasu vyjádření, kde uvádí, že jde poškození čínsko-českých vztahů. O vypovězení smlouvy rozhodli pražští radní v pondělí. Důvodem byla neochota čínské strany jednat o vyškrtnutí klauzule o uznání jedné Číny. Důvodem byla neochota čínské strany jednat s pražským vedením o vyškrtnutí klauzule o uznání jedné Číny. Ta se týká mimo jiné suverenity okupovaného Tibetu. Rozhodnutí ještě musí schválit zastupitelstvo.

Současné vedení Prahy vyzvalo Peking k jednání o vyškrtnutí sporné klauzule už letos v lednu. Podle koaličních politiků byl článek vnucený a ve smlouvě mezi dvěma městy je zbytečný.

Smlouvu s Pekingem schválila Praha v minulém volebním období za primátorky Adriany Krnáčové z hnutí ANO. Tehdejší vedení podpis obhajovalo i tím, že Peking článkem podmiňoval plánované zapůjčení pandy do pražské zoo.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček z ČSSD už dřív řekl, že vláda do smlouvy uzavřené mezi městy nemůže resort zasahovat. Česko ale podle něj politiku jedné Číny zastává už od sametové revoluce.