Členky KDU-ČSL založily frakci, chtějí třetinu žen v politice

Členky KDU-ČSL v rámci strany založily v sobotu v Domaníně na Žďársku frakci žen. Cílem je posílit úlohu žen v politice a prosadit minimálně třetinové zastoupení ve vedení strany i dalších volených orgánech, řekla poslankyně a předsedkyně sdružení Michaela Šojdrová. Své zkušenosti z podobných aktivit jim přijely sdělit zástupkyně slovenské KDH a německé CDU.

"Jde nám o vyváženost ženského a mužského pohledu," uvedla Šojdrová. Ženský hlas podle ní chybí nejen ve vedení KDU-ČSL, ale ve všech volených orgánech v české politice. Sdružení proto zvažuje prosazení kvót pro zastoupení žen, jako je tomu například v ČSSD. Šojdrová dále uvedla, že pro masivnější účast žen v politice je nutné pracovat na jejich připravenosti. "I to je cesta," naznačila.

Frakce je otevřená nejen členkám, ale i ženám sympatizujícím s KDU-ČSL. Její založení lze podle Šojdrové chápat jako vyjádření nespokojenosti s postavením žen v politice. Není však zaměřené proti mužům-politikům. "Je to nespokojenost možná i nás samých se sebou, protože my samy těžko někdy sháníme kandidátky a přesvědčujeme je, aby byly aktivnější," vysvětlila Šojdrová.