ČLK chce změny ve zdravotnictví, Julínkovu reformu ale kritizuje

Čeští lékaři chtějí razantní změny ve zdravotnictví, reforma ministra Tomáše Julínka (ODS) se jim ale nelíbí. Česká lékařská komora (ČLK) na víkendovém sjezdu v Brně poslechla jeho návrhy, zároveň odsouhlasila vlastní. Chce třeba upravit systém placení úhrad tak, aby lékařům neplatily pojišťovny, ale přímo pacienti, kteří by pak zpětně inkasovali od pojišťoven. Zároveň požaduje delší smlouvy s pojišťovnami nebo například změny ve vzdělávání. V ČLK je povinně 40.000 lékařů, na sjezd přijelo kolem 300 delegátů. Někteří ve svém vystoupení vyjádřili podporu protestům proti reformě, hovořilo se i o podpoře ústavní stížnosti na ministerské reformní zákony. První část reformy má platit od ledna. Zavádí například poplatky pacientů u lékaře a mění doplatky na některé léky. Hovoří se také delším pracovním týdnu. Mělo by to být 48 hodin a k tomu ještě dalších osm hodin přesčasů. Julínek naznačil, že chce o systému s lékaři jednat. Jejich návrhy jsou prý blízké tomu jeho.

Na podobné vlně jsou ministr a komora také v otázce vzdělání. Shodují se třeba na redukci specializací, nyní jich je přes 80, polovinu z toho přitom neuznává Evropská unie. ČLK ale tvrdí, že Julínkův návrh neřeší všechny problémy. Proto chce komora vznést prostřednictvím opozice protinávrh. Ten hovoří o jediné atestaci namísto stávajících dvou a požaduje, aby stát financoval další vzdělávání absolventů. Právě nedostatek mladých lékařů by mohl ohrozit české zdravotnictví. Praktičtí lékaři postupně stárnou, jejich průměrný věk je teď podle jedné z analýz 52,2 roku. Nástupců přitom přibývá jen pomalu. Komora také upozorňuje na nedostatek peněz v resortu. Nemocnice mají výdaje několikanásobně vyšší než jsou úhrady zdravotních pojišťoven. To přiznává i ministr, tvrdí ale, právě jím prosazované změny mají situaci zlepšit.

Julínek původně na sjezd přijet nechtěl, tvrdil, že nedostal odpovídající pozvání. V sobotu se ale komora usnesla, že Julínka pozve bez invektiv, kterými byla podle některých delegátů dosavadní komunikace doprovázena. Impulsem bylo vystoupení někdejšího prezidenta komory Bohuslava Svobody, velkého kritika současného prezidenta Milana Kubka. Právě Kubek pak ministra telefonicky pozval.

ČLK také volila viceprezidenta. Nemá ho už skoro dva roky a podle všeho bez něj bude i další rok, do příštího sjezdu. Delegáti v sobotu totiž žádného ze tří kandidátů nevybrali. Ve funkci se udržel prezident komory Kubek, přestože ho chce část lékařů už delší dobu svrhnout.