Člověku, který zneužívá nemocenskou, možná bude hrozit pokuta

Člověk, který zneužívá nemocenské dávky a stát mu to prokáže, by mohl dostat až padesátitisícovou pokutu. Mimo jiné i s tím počítá současná verze návrhu nového zákona o nemocenské, kterou se ve čtvrtek zabývala tripartita.

"Neoprávněné čerpání dávky je de facto krádeží," uvedl ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD). Na dotaz ČTK řekl, že do parlamentu chce vláda předlohu poslat na podzim. Pokuta až do výše 100.000 korun bude podle něj zřejmě hrozit lékaři, který prokazatelně vystaví neschopenku simulantovi.

Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů se shodli na tom, že je třeba změnit nynější stav, kdy někteří lidé a některé podniky systém nemocenské zneužívají. Názory na konkrétní podobu změny se zatím rozcházejí.

Návrh zákona o nemocenské by měl také znamenat, že náhradu mzdy by měl v prvních 14 dnech nemoci zaměstnancům vyplácet nikoli stát, ale zaměstnavatelé. Za to by jim měly klesnout odvody na zdravotní pojištění z 3,3 na 1,6 procenta. Svaz průmyslu a dopravy ale žádá pokles na 1,4 procenta.