ČNB podle očekávání snížila sazby o čtvrt bodu na dvě procenta

Česká národní banka ve čtvrtek podle očekávání snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Hlavní repo sazba tak klesne na dvě procenta. Sazby se ocitnou na stejné úrovni jako v eurozóně. Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů.

Podnikům nízké úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem historicky nejlevnější úvěry na bydlení. Nízké úroky vyhovují i státu, který je také významným dlužníkem. Naopak lidé, kteří mají své peníze uložené na účtu u banky, dostávají nižší úroky, než je inflace, a reálně tedy prodělávají.

Podle vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna přispěje snížení sazeb k omezení dlouhodobého posilování koruny, což je dobrá zpráva pro exportéry. Koruna ve čtvrtek reagovala jen nepatrným oslabením na 29,94 Kč/EUR, poté se vrátila na 29,90 Kč/EUR. Reakce byla podle Tomáše Vlka z Patria Online slabá, protože snížení sazeb očekávala většina trhu.

ČNB naposledy snižovala sazby v lednu. V dubnu bude mít banka hotový nový inflační výhled. Ten by měl podle hlavního ekonoma HVB Bank Pavla Sobíška potvrdit, jak velký prostor ke snížení sazeb existuje. Do dubna se podle něj také snad vyřeší politická krize, která je nyní pro rozhodování ČNB jedním z prvků nejistoty. Dvě procenta by měla být pro české sazby dnem, neboť ČNB podle ekonomů nebude chtít snížit úroky pod úroveň Evropské centrální banky.