ČNB prodejem devizových rezerv snižuje ztrátu a posiluje kurz

Česká národní banka prodejem devizových rezerv vylepšuje své hospodaření, ale také posiluje kurz koruny vůči euru. Nebýt těchto operací, byla by koruna vůči euru zřejmě o několik desítek haléřů slabší, míní někteří analytici oslovení ČTK. Podle údajů zveřejněných ve čtvrtek ČNB v srpnu prodala další část devizových rezerv. Od dubna, kdy prodej zahájila, se již zbavila celkem 310 milionů eur.

"To už vydá na poměrně významnou intervenci na devizovém trhu," řekl hlavní ekonom Patria Online David Marek. Nebýt těchto operací, byl by zřejmě nyní kurz koruny k euru o několik desetníků výš," dodal hlavní ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek.

Ve směru oslabování koruny letos působí zejména výplaty dividend zahraničním vlastníkům tuzemských podniků. Operace ČNB na devizovém trhu, které působí opačným směrem, tak podle analytiků přišly v pravou chvíli a koruna proto byla po většinu letošního roku poměrně stabilní. Nyní se již delší dobu drží kolem 31,50 Kč/EUR.

Držení vysokých devizových rezerv je navíc pro ČNB ztrátovou záležitostí; banka sice vydělává na úrocích, vysoké ztráty jí však plynou z kurzových pohybů. Snižováním objemu devizových rezerv tak banka své hospodaření vylepšuje.