ČR a Francie ujišťují veřejnost o konečném přijetí ústavy EU

O schopnosti zemí EU dohodnout se o společné ústavě ujišťovali v Paříži evropské občany český ministr zahraničí Cyril Svoboda a jeho francouzský protějšek Michel Barnier. Existuje podle nich společná vůle dokončit ústavodárný proces v červnu, ale český ministr připustil, že to ještě není jisté. "Chceme vyslat před (červnovými) volbami do Evropského parlamentu signál, že Evropská unie je s to uspět v otázce ústavy a že je více věcí, které nás všechny spojují, než rozdělují," řekl Svoboda po setkání. Na společném briefingu se podobně vyjádřil i Barnier.

Svoboda potvrdil, že ČR a Francie se dále rozcházejí v některých aspektech při určování kvalifikované většiny pro rozhodování v Radě EU a sestavování Evropské komise. Za důležité přitom označil to, že i Paříž je ochotná ke kompromisům a souhlasí s principem, že výsledkem nemůže být to, že velcí diktují malým.

Svoboda dále ČTK potvrdil, že ČR chce být ve skupině zemí, se kterými Francie hodlá uskutečňovat společnou obrannou politiku. Zdůraznil přitom, že podmínkou pro Prahu je, aby byla jasně stanovena kritéria této politiky s cílem vyloučit, že by se ČR v jejím rámci nemohla rozhodovat podle vlastní vůle.

Oba ministři také jednali o případném uspořádání mezinárodní konference k Iráku. Svoboda prohlásil, že ČR je proti jakékoli individuální akci a pro každé řešení uskutečněné dohodou v rámci Evropské unie a společně s USA. Potřebu řešení širší dohodou zdůvodnil novinářům tím, že teroristé by si mohli myslet, že mohou ovlivňovat politické dění v jednotlivých evropských zemích a ty rozdělovat. To by podle něj znamenalo nebezpečí pro celou EU. Uspořádání mezinárodní konference ale označil za dobrý nápad hodný další úvahy.