ČR bude jednat o svém zapojení do nové verze protiraketové obrany

Na počátku listopadu začne Česká republika vyjednávat se Spojenými státy o možné podobě svého zapojení do nové architektury obrany proti raketám středního a krátkého doletu, kterou chtějí USA vybudovat ve spolupráci se Severoatlantickou aliancí. V Praze se na tom dohodli český premiér Jan Fischer a americký viceprezident Joe Biden. Do ČR přijel ujistit zemi především o tom, že Spojené státy neztrácejí střední Evropu ze zřetele.

V rezidenci amerického velvyslanectví pak Biden jednal s předními českými politiky. Podle předsedy ODS Mirka Topolánka není podstatné, jakou formou se na systému bude Praha podílet, zda přijme obranné rakety SM-3 nebo právě například velitelství projektu. USA jsou podle Topolánka připraveny se na projektu štítu masivně podílet. Předseda ČSSD Jiří Paroubek po jednání uvedl, že sociální demokraté budou po svém případném vítězství v jarních parlamentních volbách s USA o obraně proti raketám středního a krátkého doletu ochotni jednat za předpokladu, že bude existovat reálná hrozba a systém bude součástí obrany Severoatlantické aliance.

Kromě protiraketové obrany Biden v ČR diskutoval o "teritoriální diverzifikaci energetiky". Americká firma Westinghouse má zájem o účast na tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Podle informací ČTK naopak při jednáních nepadlo "ani slovo" o možné americké nabídce na dodávky letounů F-15 nebo F-16, které by podle médií za několik let mohly nahradit nyní pronajímané švédské Jas-39 Gripen.

Autor: Peter Gabaľ