ČR evropské peníze vyčerpá, o část přijde jen Praha

Česká republika velmi pravděpodobně vyčerpá všechny evropské dotace, které měla přidělené pro léta 2004 až 2006. O část peněz však přijde Praha, celkem o 5,1 milionu eur (asi 142 milionů korun), jež měly směřovat na projekty na podporu zaměstnanosti a lidských zdrojů. Podle ministra pro místní rozvoj Petra Gandaloviče již není možné tyto peníze zachránit.

Česko dosud patřilo v čerpání evropských peněz k nejhorším. Hůře z nových členských zemí EU se podle statistik Evropské komise zatím dařilo pouze Kypru, nepatrně lépe Polsku, Maďarsku a Slovensku. Situace se však v posledních měsících zlepšila. Získávání evropských dotací v Česku komplikuje z velké části přebujelá byrokracie. ČR za ní několikrát čelila i kritice od Evropské komise. České úřady totiž při rozhodování o dotacích často požadují mnohem více podrobností, než po nich chce Brusel.

V případě Prahy Gandalovič nevidí chybu jen v místním magistrátu. Podle něj je neúspěšnost Prahy z velké části paradoxně dána její velkou vyspělostí a bohatstvím, kterým vysoko převyšuje zbylé regiony v ČR. Částka 5,1 milionu eur, o kterou ČR přijde, je původně určena na nezaměstnanost, přestože Praha má jednu nejnižších nezaměstnaností v celé Evropské unii. Potenciální zájemce o evropské peníze navíc mohla odradit vysoká spoluúčast na projektech.