ČR není podle hejtmanů připravena na čerpání peněz z EU

Česká republika podle hejtmanů není připravena na čerpání peněz ze strukturálních fondů Evropské unie. "Centrální orgány státní správy nenastavily pravidla čerpání pomoci z EU, chybí potřebné dokumenty a peníze na spolufinancování jednotlivých projektů," řekl hejtman kraje Vysočina František Dohnal po zasedání Asociace krajů ČR. Ve státním rozpočtu chybí peníze na projekty pro strukturální fondy, peníze nemají ani jednotlivé kraje. "Budeme tlačit státní orgány, aby finance našly a hlavně dopracovaly jednotlivé dokumenty," uvedl Dohnal. Na dotaz ČTK, zda by letos kraje mohly dostat nějaké peníze ze strukturálních fondů, tři ze čtyř hejtmanů odpověděli ne. Optimistou byl pouze Dohnal. Ústecký hejtman Jiří Šulc, olomoucký Jan Březina i jihočeský Jan Zahradník se domnívají, že v roce 2004 bude Česko do unie pouze přispívat a nic nedostane. Podstata problému podle Březiny tkví v tom, že krajské samosprávy dosud neznají podmínky pro vypsání zejména grantových schémat, která jsou jedním z pilířů regionálních operačních programů.

Hejtmani se na páteční schůzce shodli, že programy pro čerpání peněz z EU v letech 2007 až 2013 budou regiony připravovat samostatně bez ohledu na centrální státní orgány. "Předpokládám, že dojde ke střetu s jednotlivými resorty, které by rády měly ve své režii i toto období," uvedl Březina. Samostatná příprava krajů umožní činit rozdíly mezi jednotlivými regiony. To, co potřebuje Jihočeský kraj, nemusí chtít Ústecký a podobně. Regiony samostatně předkládají své programy i jinde v Evropě, vysvětlil Březina. Mezi přistupujícími zeměmi do EU je na tom Česko z hlediska přípravy na čerpání peněz ze strukturálních fondů EU podle hejtmanů velmi špatně. "Připravenější jsou Poláci, Slováci a další," dodal Březina.

ČR by měla v letošním roce do rozpočtu Evropské unie odevzdat asi 19,3 miliardy korun. Získat může až 24,8 miliardy korun. Přes devět miliard dostane od EU jako kompenzaci a může je použít na cokoli. Ke zbylým 15 miliardám však musí předložit a uskutečnit dostatek kvalitních projektů a sehnat k nim peníze na spolufinancování. Peníze z Bruselu jsou podmíněny dostatkem kvalitních projektů a odborníci se shodují, že 100 procent peněz Česko určitě nevyužije. Například Rakousko v prvním roce po vstupu do unie nezískalo z evropských fondů téměř nic. Někteří ekonomové odhadují, že ČR v prvním roce získá asi 80 procent, tedy 20 miliard korun.