ČR pravděpodobně dostane od EU peníze na čističky

Česko s největší pravděpodobností získá 60 milionů eur (asi 1,67 miliardy korun) na čističky odpadních vod. Novinářům to v úterý řekl český ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič. Evropská komise dosud některé české projekty odmítala. Podle EK je sice předčasné hovořit o definitivním rozhodnutí, vše je ale na dobré cestě "uspokojit" české požadavky.

Komise přednedávnem zamítla celkem čtyři české vodohospodářské projekty a hrozilo, že se evropské peníze nepodaří do konce roku vyčerpat. Po dlouhých vyjednáváních je ale velmi pravděpodobné, že peníze nakonec získají dva projekty - Jihlavsko a Olše. Naději ale pro letošní rok zřejmě ztratil projekt pro okolí přehrady Vír a pro Zlínsko. Vystřídají je však dvě nové žádosti - Čisté Horní Labe a Táborsko. I s těmi se počítá, že uspějí.

Evropské komisi se dosud nelíbily smlouvy, které mají česká města uzavřené s provozovateli vodohospodářské infrastruktury. V mnoha případech totiž infrastrukturu na mnoho desítek let dopředu pronajala soukromým společnostem. Brusel pak tvrdil, že poskytnutím dotace by v podstatě podporoval privátní firmy.

Na celkovou ochranu životního prostředí má v letech 2007 až 2013 do Česka putovat z Fondu soudržnosti přibližně 117 miliard korun. Zastavení podpory vodohospodářských projektů by ohrozilo závazek ČR o čištění odpadních vod do roku 2010 a mohlo by vést k výraznějšímu zdražení vody, protože investice by museli hradit z významnější části odběratelé v ceně.

Autor: Peter Gabaľ