ČR prohrála arbitráž s Eastern Sugar, zaplatit má 700 milionů Kč

Česká republika prohrála arbitráž s nizozemskou společností Eastern Sugar B.V., která si stěžovala na diskriminační přidělování kvót regulujících výrobu cukru. Arbitři přiznali mateřské firmě druhého největšího tuzemského producenta cukru náhradu 25,4 milionu eur (asi 700 milionů Kč) místo požadovaných 109 milionů eur (zhruba tři miliardy korun). ČTK to sdělilo ministerstvo financí. "Uspěli jsme zhruba v 70 procentech obrany. Protistrana uspěla s asi 30 procenty nároků," uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob s tím, že v poměru k úspěchu jednotlivých stran ve sporu byla přiznána i náhrada nákladů řízení. Eastern Sugar je podle něj povinen Česku nahradit 70 procent nákladů řízení a naopak ČR je povinna nahradit firmě 30 procent jejích nákladů.

Eastern Sugar předložila případ arbitrážnímu soudu v červnu 2004. Podnik žádal odškodnění za to, že česká vláda v roce 2003 snížila produkční kvótu Eastern Sugar ČR o 30 procent, zatímco kvóty ostatním producentům zvýšila. Firma vinila Českou republiku z toho, že neférovým přidělováním kvót porušila dohodu o ochraně mezinárodních investic, kterou s Nizozemskem uzavřela.

Eastern Sugar ČR, která v tuzemsku zaměstnává asi 400 lidí, loni v říjnu oznámila, že všechny cukrovary ve střední Evropě zavře včetně tří v České republice. Jako příčinu podnik uvádí direktivu Evropské komise, která požaduje snížení výroby do roku 2010.