ČRo: S Kühnlem do Aera přišel i šéf jeho kabinetu Prachař

Do dozorčí rady Aera Vodochody zamířil z ministerstva obrany spolu s exministrem Karlem Kühnlem i ředitel jeho kabinetu Martin Prachař. Uvedl to Český rozhlas. Na rozdíl od Kühnla, který z firmy odešel, Prachař v Aeru zůstal jako místopředseda dozorčí rady. Prachař měl podle rozhlasu na ministerstvu větší vliv než většina náměstků.

Kühnl byl členem vlády Jiřího Paroubka, která připravovala prodej Aera finanční skupině Penta. Ta ho v pondělí dosadila do funkce předsedy dozorčí rady. Prachař musel být podle ČRo o privatizaci Aera dobře informován a navíc se podle informovaných zdrojů rozhlasu podílel i na významné zakázce pro Aero. V prosinci 2005 uzavřela armáda s Aerem smlouvy o pozáručních opravách letadel L-159 a L-39. Zbrojovka tak bude nyní poskytovat servis a dodávat díly pro letadla 25 let. Armáda si navíc objednala přestavbu čtyř jednomístných bitevníků na dvoumístné a dlouhodobé uskladnění nepotřebných L-159. Tyto zakázky mohli podle České rozhlasu 1 - Radiožurnálu získat i jiní zájemci, například státní Letecké opravny Malešice. Ministerstvo se ale obrátilo rovnou na Aero a nevypsalo výběrové řízení.

Proč se Penta rozhodla jmenovat do dozorčí rady právě Kühnla s Prachařem, společnost komentovat nechtěla. "Každý vlastník má plné právo jmenovat management, za kterým stojí a kterému věří. Penta, jako dnes jediný a stoprocentní vlastník Aera, rozhoduje o vrcholných orgánech sama," řekla ČRo mluvčí Penty Jana Studničková. Vyjádření Prachaře se Radiožurnálu nepodařilo získat.

Michal Štička z nevládní organizace Transparency International rozhlasu řekl, že oba politici nový zákon o střetu zájmů neporušili, protože ten se na zakázku pro Aero nevztahuje. V účinnost totiž vstoupil až k letošnímu 1. lednu. "Je třeba říci, že přestupy vysokých státních úředníků do soukromých společností, o kterých rozhodovali v rámci své veřejné funkce, přesně svědčí o syndromu takzvaných otáčejících se dveří, kdy tyto soukromé společnosti se takto odvděčují těm jednotlivým vysokým státním úředníkům, případně i ministrům," řekl Štička ČRo.