ČSSD a ANO se sblížily v otázce daní, návrh předloží KDU-ČSL

ČSSD a hnutí ANO se podle svých vyjednavačů výrazně sblížily v otázkách daní. Detaily ale odmítly zveřejnit s tím, že je řeknou nejdříve lidovcům, s kterými jednají o trojkoalici. Daním a rozpočtu věnovaly strany většinu času schůzky. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka pouze naznačil, že neprosazují "daňovou revoluci" na poslední chvíli. „Ladíme text daňové problematiky, která je nejrozsáhlejší ze všech," řekl novinářům předseda ANO Andrej Babiš, který ČSSD hostil ve svém restauračním zařízení v Průhonicích u Prahy.

ČSSD ANO předložila dva dokumenty, jeden z nich se týká návrhu na opatření hospodářského růstu a zaměstnanosti a druhý je zaměřen na omezení šedé ekonomiky a práce načerno. Podle serveru iDnes.cz sociální demokraté navrhují zavést například takzvaný kurzarbeit. Investice do veřejného sektoru chce ČSSD směřovat především do zateplování budov, retence vody v krajině, dopravní infrastruktury a do sociálních služeb reagujících na stárnutí populace. K materiálu bude chtít ČSSD stanoviska a připomínky od ANO.

Z jednání ČSSD a ANO také vyplynulo, že do jednání ČSSD s církvemi o případné redukci finančních restitučních náhrad vyšle ANO své dva zástupce, a to politika a právníka. Bohuslav Sobotka zopakoval, že jeho strana chce snížení objemu finančních náhrad, vyjmutí celého areálu Pražského hradu z církevních restitucí a zpřesnění účelu využití peněžních náhrad od státu. Církve jakékoli změny zákona o narovnání vztahu mezi státem a církvemi a v návaznosti na to vyjednané smlouvy odmítají. Něco s církvemi vyjednat tak pro strany nebude lehké.