ČSSD, ODS i lidovci chtějí zjednodušit vypsání předčasných voleb

Politici ODS, ČSSD a KDU-ČSL jsou pro zjednodušení ústavní cesty k vypsání předčasných voleb. Podle úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky tvůrci ústavy ztížili možnost vyvolání předčasných voleb, aby tlačili politiky k hledání koaliční shody. Pokud bude ale vyvolání předčasných voleb, tedy rozpuštění sněmovny, záviset na dostatečně vysoké kvalifikované většině poslanců, bude pro. Řekl to v televizním pořadu Otázky Václava Moravce.

"Nevidím v tom fatální problém," reagoval místopředseda ODS Ivan Langer. Připomenul, že takový návrh úpravy ústavy nyní putuje do sněmovny ze Senátu. Podle šéfa KDU-ČSL Miroslava Kalouska si ústava v tomto směru změnu zaslouží. "Ale jen pro ten případ, kdy je to nezbytné," konstatoval s tím, že situace minulých dnů také řešení nepotřebovala.

Téma předčasných voleb otevřel před týdnem premiér Jiří Paroubek. Řekl, že když budou ODS a KDU-ČSL chtít dřívější volby, jeho strana tuto výzvu přijme "třeba zítra". ODS pak premiéra vyzvala, aby podal demisi, a umožnil tím volby do sněmovny ještě počátkem prosince. Paroubek a ČSSD však navrhuje, aby se hlasování o novém složení sněmovny uskutečnilo na jaře příštího roku.