ČSSD vadí odvolání velvyslance, prý to ohrozí přípravu předsednictví EU

Sociální demokraté kritizují odvolání českého velvyslance při EU Jana Kohouta. Vláda Mirka Topolánka (ODS) tak podle ČSSD pokračuje v politických čistkách. Ve svém důsledku tím prý kabinet může ohrozit přípravu na předsednictví v EU, kterého se Česká republika ujme v roce 2009. Předseda poslanců ČSSD Michal Hašek řekl, že Kohout je výborný diplomat s velmi dobrými kontakty a jeho odchod zemi neprospěje. "Vláda neřekla žádné věrohodné důvody (odvolání)," dodal.

Jan Kohout ČTK řekl, že s vystřídáním počítal. Rozhodnutí vlády mě nepřekvapilo a nezaskočilo, uvedl. Potvrdil také, že by měl být v Bruselu do konce roku. Funkční období mu mělo vypršet až v květnu 2008. "Dohodli jsme se v koalici na výměně," řekl Lidovým novinám vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Dřívější ukončení Kohoutova mandátu zdůvodnil blížícím se českým předsednictvím unie. Vondra deníku řekl, že vláda by změnu stejně provést musela. Dřívější termín označil za lepší, protože nový velvyslanec bude potřebovat čas, aby se v Bruselu "zacvičil".

V úvahách o Kohoutově nástupci nejčastěji padají jména vládního zmocněnce pro jednání o smlouvě EU Jiřího Šedivého a bývalého velvyslance ve Španělsku Martina Povejšila. Šedivého česká vláda prosazovala také na funkci náměstka generálního tajemníka NATO. Nějakou dobu byl ve hře také náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar. Černínský palác uvedl, že výběr nového velvyslance při EU ani Kohoutovu další profesní budoucnost nebude prozatím komentovat.

Autor: Peter Gabaľ