ČSSD z Hodonínska a Břeclavska chtějí v čele strany Škromacha

Delegáti okresních konferencí ČSSD v Hodoníně a v Břeclavi podpořili kandidaturu Zdeňka Škromacha na funkci předsedy strany. Škromach se obou konferencí osobně účastnil a ohajoval své politické vize. ČSSD se podle něj musí vrátit ke svému volebnímu programu a jasně se vymezit jako levicová strana. Zatímco podpora ve Škromachově domovské hodonínské organizaci nebyla překvapující, postoj Břeclavských nebyl zcela jasný. Škromachovu nominaci do čela ČSSD podpořily tři čtvrtiny břeclavských delegátů. "Pan ministr díky svému projevu skutečně přesvědčil většinu z účastníků konference. Pro mě osobně to je trochu překvapení," řekl ČTK šéf ČSSD na Břeclavsku Oldřich Ryšavý.

Až na jednu výjimku jednomyslně podpořili Škromachovu kandidaturu účastníci okresní konference v Hodoníně. "Myslím si, že Škromach představuje pro ČSSD opravdu naději," řekla ČTK členka okresního výboru Zuzana Domesová. Škromachova představa, že místo ČSSD je výhradně na levici, je podle ní nevyhnutelným poznáním, k němuž musí strana brzy dojít. Hodonínští sociální demokraté jsou stejně jako Škromach zastánci menšinového kabinetu ČSSD.

Nové vedení ČSSD se bude volit na jarním sjezdu strany. Škromach tam chce porazit úřadujícího šéfa strany a premiéra Stanislava Grosse. Škromachovu kandidaturu podpořil i expremiér Miloš Zeman. Mnohé okresy si ale změnu lídra nepřejí a podpoří Grosse.