ČT: Konkurzního soudce v Hradci Králové napadl útočník

Soudce Krajského soudu v Hradci Králové Jiřího Kratochvíla napadl na parkovišti pětatřicetiletý útočník. Způsobil mu zranění na hlavě, které si vyžádalo pracovní neschopnost, uvedla ve čtvrtek večer Česká televize. Policisté případ vyšetřují. Útok je mimořádný tím, že soudce je ústavním činitelem. Objevují se navíc pochyby, že některé jeho konkurzy mohly být zmanipulované.

Policie útočníka dopadla. Kratochvíl na něj prý už podal trestní oznámení. "V současné době probíhá prověřování výpovědí obou zúčastněných stran," uvedla mluvčí policie Martina Bartáková. "Útok na ústavního činitele, to jest i na soudce, je samozřejmě ojedinělou záležitostí. Takovou informaci o nějakém podobném případu v minulosti ministerstvo spravedlnosti nemá," uvedl mluvčí ministerstva Pavel Staněk.

Soudce Kratochvíl rozhoduje obchodní spory. Několik verdiktů vyvolalo podle ČT nevoli a pochybnosti podnikatelů. Soudce souhlasil s tím, aby správce prodal teplárnu Tevex za deset milionů korun, i když její cena byla podle odhadů až dvacetkrát vyšší. Na firmu Revident prohlásil konkurz, který jako nezákonný zrušil vrchní soud. Letos nařídil předat čerpací stanici správkyni, i když kolega soudce rozhodl, že do konkurzu nepatří, uvedla ČT. Případ firmy Revident vzbudil podle tisku pochyby i tím, že konkurz sice vrchní soud zrušil jako nezákonný, ale královéhradečtí soudci přesto ponechali ve funkci správkyni konkurzní podstaty a z firmy mizel majetek.