ČT se nelíbí senátní zákaz přesouvání reklamy na jeden program

České televizi vadí Senátem schválený zákaz přesouvání reklamy na sledovanější program. Podle vedení televize to spolu s plánovaným omezením času na reklamu o pětinu bude mít "zásadní negativní důsledky jak pro charakter vysílání České televize, tak pro její finanční situaci". ČTK o tom informoval mluvčí veřejnoprávní televize Martin Krafl.

Omezení reklamy ve veřejnoprávní televizi schválili v novele zákona o koncesionářských poplatcích poslanci koncem března; senátoři k tomu ve čtvrtek přidali zákaz přesouvání nevyužitého času pro reklamu a teleshopping z jednoho programu na druhý, byť s tím ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD) nesouhlasil. Podle něj to nahrává komerčním televizím.

Novela by měla televizní poplatky od července zvýšit ze 75 na 100 korun měsíčně, čímž se podle veřejnoprávní televize její příjmy zvednou přibližně o 700 milionů korun ročně. "Snížení rozsahu reklamy a omezení jejího použití za navržených podmínek by zároveň znamenalo snížení ročních výnosů až o 400 milionů korun," uvedl mluvčí. Podle něj se tak nevyrovná ani vliv inflace za dobu platnosti stávající úrovně televizního poplatku.

Nutnost zařadit reklamu i do vysílání méně sledovaného programu ČT2, který je zaměřen na náročnější pořady, dokumentární tvorbu a sportovní přenosy, by znamenala jeho komercionalizaci, uvedl mluvčí. "Z těchto důvodů je vedení České televize přesvědčeno, že navržená změna reklamního limitu neodpovídá smyslu a obsahu pojmu vysílání veřejné služby," dodal.